Lumion softver

Lumion je vodeći softver za vizualizaciju i renderiranje što potvrđuje činjenica da 67 od 100 najboljih arhitektonskih tvrtki na svijetu koriste Lumion. Prezentacija je jedan od najboljih načina da se impresionira klijent, a uz Lumion Vaša prezentacija dobiva potpuno drugu dimenziju. Unutar 15 minuta možete se sprijateljiti s Lumionom i svoj model učiniti realističnim dodavajući okoliš, materijale, osvjetljenje, objekte, zelenilo i neodoljive efekte. Lumion je jednostavan za savladati i koristiti pa stvaranje impresivnih vizualizacija nije više rezervirano samo za 3D eksperte.

Elegantnan software napravljen za arhitekte

Lumion je software za vizualizaciju kreiran za arhitekte. Savršeno se uklapa u Vaš postojeći način rada i dozvoljava Vam da brzo pretvorite svoje 3d nacrte u video,slike ili online 360 prezentaciju!

Svoje nacrte možete učiniti realističnima dodajući okoliš, materijale, osvjetljenje,objekte, zelenilo i neodoljive efekte. Lumion je jednostavan za savladati i koristiti pa stvaranje impresivnih vizualizacija nije više rezervirano samo za 3D eksperte.

Lumion Vam dozvoljava da više vremena provedete usavršavajući svoj projekt i komunicirate sa klijentima, a manje vremena provodite na pripremu i obradu rendera. Besprijekorna interoperabilnost sa svim CAD paketima pruža usluge za brzo projektiranje i promjene u modelu.  Jako brzo renderiranje omogućava Vam da svojim klijentima brzo pokažete svoje projekte.

Munjevito brz 3D software za renderiranje

Dobra prezentacija je jedan od najboljih načina da osvojite svog klijenta! Zahvaljujući Lumionu sada možete  brzo i jednostavno sami stvoriti 3D prikaze i video zapise vrhunske kvalitete. Projektanti diljem cijelog svijeta koriste Lumion kao riješenje za brzo dobivanje impresivnih slika i videa! Poznat zbog svog jednostavnog načina i tijeka rada te vrlo brzog renderinga, Lumion koristi 61 od top 100 arhitektonskih tvrtki!

preuzeto sa: baldini

Lumion radionica

U četvrtak, 14.3. s početkom u 10h u prostorijama firme Atrij d.o.o. Doboj održat će se Lumion radionica u suradnji s firmom Baldinistudio. Radionicu će održati direktor i diplomirani inženjer arhitekture Gianmarco Ćurčić Baldini zajedno s Andrejom Pešom Matanovićem.

Istorijat BIM-a

Ime Building Information Modeling potiče od Charles M. Eastman-a, iako je on u originalu koristio nešto drugačiji termin – Building Product Model. Ovaj termin često se pojavljuje u njegovim objavljenim radovima sa kraja sedamdesetih godina. Prvi koji je došao do današnjeg termina, Building Information Modeling, jeste arhitekta i strateški ekspert u kompaniji Autodesk, Phil Bernstein.

Popularizacija i standardizacija termina zasluga je Jerry Laiserin-a. BIM već od sredine 1980-ih postaje uobičajen naziv za koncept digitalnog prikaza procesa projektovanja koje su zatim ponudile kompanije za izradu softvera Bentley Systems, Autodesk i Graphisoft. Prema Laiserin-u i drugim autorima, prva implementacija BIM-a u neki softver bio je Virtual Building koncept na kom se zasnivao ArchiCAD kompanije Graphisoft koji je svoj debi imao 1987. godine. Tako je, pre više od dve decenije započela istorija tehnologije koja će obeležiti građevinarstvo u decenijama pred nama.

BIM – Rjesenja za sve faze projekta

BIM softveri za projektovanje arhitektonskih i građevinskih objekata prisutni su u građevinarstvu već preko dve decenije. Poslednjih godina preuzeli su primat nad klasičnim CAD konceptom u svim vodećim projektnim biroima sveta te je danas nezamislivo raditi velike projekte mimo upotrebe BIM tehnologije. Pored klasičnih geometrijskih informacija, BIM predstavlja i prostorne odnose, analizu osvetljenja, geografske parametre, količine i tehnički opis elemenata (na primer, detalje proizvođača pojedinih elemenata zgrade)

 

Korisnici o BIM-u
Oni koji su radili u BIM-u slikovito objašnjavaju o čemu se zapravo radi:
– Predstavljaš klijentu 3D model, on kaže da mu se ne sviđa ograda na stepeništu. Klikneš na ogradu i dobijaš kompletnu specifikaciju, tražiš novi model kod proizvođača, menjaš tip ograde, ona ti se pojavljuje u 3D modelu, istovremeno, promenjeni su parametri u specifikaciji, kao i oni u tehničkom crtežu, a sve to sa samo nekoliko klikova.

Seminar za implementaciju/uvođenje BIM-a i organizaciju radnog procesa u ArchiCAD-u, hiCAD u Atriju, ArchiCAD 22, Seminar će biti realizovan u prostorijama d.o.o. “ATRIJ” Doboj, od 03.03.2019. godine do 08.03.2019. godine, svaki dan od 9:00 do 17:00 sati.
Obuku će provoditi tim hiCAD-a Novi Sad
arh Zsolt Ivanovic, dipl.ing.
arh Andrej Hirjovati, dipl.ing.
za organizatora, arh Radenko B. Vasić, dipl.ing.

Seminar za implementaciju/uvođenje BIM-a

Seminar za implementaciju/uvođenje BIM-a i organizaciju radnog procesa u ArchiCAD-u, hiCAD u Atriju, ArchiCAD 22, Seminar će biti realizovan u prostorijama d.o.o. “ATRIJ” Doboj, od 03.03.2019. godine do 08.03.2019. godine, svaki dan od 9:00 do 17:00 sati.
Obuku će provoditi tim hiCAD-a Novi Sad
arh Zsolt Ivanovic, dipl.ing.
arh Andrej Hirjovati, dipl.ing.
za organizatora, arh Radenko B. Vasić, dipl.ing.

BIM ili neBIM

Arhitekti i projektanti veliki dio vremena potroše na izradu projektne dokumentacije. Od uvođenja informatičke tehnologije u projektiranje prošlo je više od 30 godina. U tom razdoblju mnoge stvari su se promijenile i razvile do tih mjera da današnji projektanti moraju biti informatički vrlo obrazovani. Kako tehnologija napreduje, tako je i njima sve teže pratiti razvoj novih tehnologija i trendova.

Uzmimo za primjer tri projektanta koji rade isti posao, ali na tri različita sustava. Prvi radi projekte u CAD okruženju, drugi radi u 3D-u, dok treći uz 3D koristi BIM tehnologiju (Building Information Modeling). Odmah se naslućuje da je onaj koji koristi najnoviju tehnologiju u prednosti. Ili?

Projektiranje u CAD-u je relativno jasno. Objekti se crtaju linijama koje ih predstavljaju,  korisnici vjerojatno upotrebljavaju blokove ili eventualno dinamičke blokove. Takav sustav, osim vizualne reprezentacije elemenata, u sebi ne sadrži mnogo dodatnih informacija. Poseban je problem što ti nacrti nisu međusobno povezani. Promjena na jednom dijelu projekta ručno se mora aplicirati i na ostale dijelove projekta. Na takve intervencije gubi se veliki dio vremena, a često je slučaj da upravo zbog toga nastaju greške i nepodudarnost dijelova projekta.

Da bi se eliminirali neki gore navedeni problemi pri projektiranju sve više projektanata prelazi (ili je već prešlo) na 3D tehnologiju. Na taj se način održava ažurnost dijelova projekata. Promjena na jednom dijelu automatski se aplicira i na ostale relevantne dijelove projekta. No u 3D tehnologiji čest je problem modeliranje i ubacivanje elemenata koji  nisu ponuđeni u osnovnoj instalaciji 3D aplikacije u kojoj se radi. Na primjer, ukoliko projektant želi neke specifične prozore ili vrata, a danas gotovo da nema  standardnih ugradbenih elemenata, veliki dio vremena troši se na traženje ili modeliranje istih.  Sljedeći problem je kako iz takvog 3Dmodela izvući potrebne informacije za izradu projektne dokumentacije. U tom koraku polako se ćete se susresti s pojmom  BIM tehnologije.

Ova relativno nova tehnička grana u projektiranju polako postaje standard i sve je više investitora koji uvjetuju rad u BIM okruženju. U današnje vrijeme kada je bitna cijena, brzina, točnost i kvaliteta (nažalost, upravo tim redoslijedom), BIM tehnologija se afirmirala kao standard za većinu kapitalnih projekata.

Ukratko da opišemo što je BIM.  U projektiranju se pod pojmom BIM podrazumijeva da svaki element u projektu ne sadrži samo vizualni prikaz tog elementa, već da u sebi ima informacije koje su nam bitne pri izradi projektne dokumentacije. Dakle, u BIM sustavu kreira se model s relevantnim informacijama, odnosno bazom podataka. Te informacije mogu biti dimenzije, količine, vrste materijala, tehničke karakteristike, pozicije, informacije o proizvođačima elemenata, cijene i dr. Kada korisnik ima sve potrebne informacije o elementima koji se nalaze u projektu, kreiranje tehničke dokumentacije je neusporedivo brže, točnije i ažurnije od bilo kojeg drugog sustava.

Takav je sustav daleko superiorniji u odnosu na dosadašnje tehnike projektiranja. No, da biste uspješno krenuli u svijet BIM sustava nije dovoljno samo instalirati neku od BIM aplikacija, jer BIM nije sama aplikacija u kojoj se radi, BIM je proces projektiranja.

Upravo radi toga često dolazi do problema u implementaciji  BIM tehnologije. Da bi proces bio uspješan potrebno je provesti predradnje kao što su edukacija korisnika, definiranje standarda tvrtke i procesa unutar BIM okruženja. Uz to vrlo je važno imati iskusnog voditelja implementacije BIM sustava koji će nadgledati i rješavati sve informatičko-tehničke probleme u procesu projektiranja te pratiti projektante u izradi prvih projekata u BIM sustavu. Stoga, nužno je angažirati osobu koja ima bogato iskustvo u struci i projektiranju, a ujedno i odlično znanje o informatičkim tehnologijama s naglaskom na BIM sustave.

BIM Management obuhvaća sve informatičke procese u projektiranju na osnovi BIM sustava, od pohrane podataka i kolaboracije između suradnika, modeliranja, do same izrade projekta i ispisa gotove dokumentacije. Posebno je bitno prilagoditi aplikaciju na regionalne standarde i vizualni identitet i standarde tvrtke. Uz to, vrlo važan segment 3D modeliranja je izrada 3D BIM elemenata prema potrebama projekta, što može biti vrlo zahtjevno za projektante. BIM Managementom se postiže standardizacija radnih procesa, unifikacija rada i automatizacija radnih procesa. Na taj način ostvaruju se značajne uštede na vremenu potrebnom za izradu dokumentacije, smanjuje ili gotovo eliminira mogućnost grešaka, posebno prilikom izračuna količina i usklađenosti projekata raznih struka.

Regionalni lider u razvoju i implementaciji CAD i BIM Management rješenja, ujedno i autorizirani Autodesk partner za područje HrvatskeIntelika d.o.o., temeljem višegodišnjeg istraživanja te kroz brojne implementacije BIM sustava baziranih na Autodesk Revit platformi stekla je svoje bogato iskustvo. Svojim klijentima omogućuj da izvuku maksimum iz Autodesk aplikacija, značajne uštede vremena, te kao rezultat; brz povrat investicije u naprednu informacijsku tehnologiju.

Najnovija dostignuća u CAD i BIM Management tehnologiji, te Autodesk proizvoda, pratite na www.intelika.hr

Ivan Cigrovski, dipl.ing.
AEC Manager
Intelika d.o.o.

Clanak preuzet sa: pogledaj.to

Prodaja stanova u SPO Opal

Opal O-1 II sprat, Stan broj 11 (4), P= 39,70 m2
Opal O-2 I sprat, Stan broj 9 (3), P= 41,90 m2
Opal O-2 II sprat, Stan broj 10 (4), P= 48,20 m2
Opal O-2 V sprat, Stan broj 32 (2), P= 29,10 m2